Geen nieuwe MAD Magazines meer

Je bent hier:  Home » Nieuws » Geen nieuwe MAD Magazines meer

Deze week raakte bekend dat er na de herfst geen nieuw nummer meer zal verschijnen van MAD Magazine. Na 67 jaar verdwijnt het iconische striptijdschrift uit de Amerikaanse kiosken.

Helemaal verdwijnen doet het blad voorlopig niet, zegt uitgever DC Comics. De abonnees zullen nog een najaarseditie ontvangen, maar die zal bestaan uit eerder verschenen cartoons en strips. Volgens sommige bronnen zou dit vooral zijn om aan de abonnementsplicht te kunnen blijven voldoen. De vraag is dus of het blad in zijn nieuwe vorm nog lang zal blijven bestaan. Ook plant de uitgever nog Best Of-edities, die putten uit het bijzonder rijke archief van het blad.

MAD Magazine is een instituut in de Amerikaanse stripwereld. Het humoristische stripblad verscheen voor het eerst in 1952 (met Harvey Kurtzman als een van de oprichters) en zou de volgende 67 jaar de populaire cultuur en de politiek op de hak nemen met cartoons en satirische strips. Erg herkenbaar waren de covers met daarop huismascotte Alfred E. Neumann, een grijnzende jongen met sproeten en een ontbrekende voortand.

Op zijn hoogtepunt in de jaren 1970 kende MAD magazine een oplage van bijna 3 miljoen exemplaren, maar de laatste jaren verloor het blad wat van zijn grandeur. Zo moest het in 2001 al advertenties toelaten wegens tegenvallende inkomsten. Tussen 1964 en 1996 bestond er ook een Nederlandstalige versie, waar naast het originele Amerikaanse werk ook ruimte was voor Nederlandse tekenaars.

Verschillende Amerikaanse comedians lieten de afgelopen dagen weten hoe MAD Magazine hen gevormd heeft en betreuren het einde van het blad.