Erven Jack Kirby eisen geld voor Spider-Man

Je bent hier:  Home » Nieuws » Erven Jack Kirby eisen geld voor Spider-Man

spidermanDisney heeft nog maar net in de buidel getast en vier miljard dollar neergeteld om eigenaar te kunnen worden van de Amerikaanse stripuitgever Marvel (uiteraard met inbegrip van de rechten op de personages uit die stal), of het bedrijf ziet zich belaagd door de vier zonen van striptekenaar Jack Kirby (1917-1994). Kirby was indertijd betrokken bij het tot stand komen van de bekendste personages uit de Marvel-stal, maar stond zijn rechten af aan de uitgever. Zijn zonen betwisten de rechtsgeldigheid van die overeenkomst niet, maar stellen dat die maar 56 jaar geldig is. Vanaf 2014 zouden zij daarom vergoed moeten worden wanneer sommige personages gebruikt worden.

Het gaat onder meer om Fantastic Four, Spider-Man, de Hulk, Avengers en X-Men, meteen de paradepaardjes uit de Marvel-stal dus. De strips werden indertijd bedacht en gemaakt door een groep medewerkers – naast Jack Kirby gingen ook scenarist Stan Lee en tekenaar Steve Ditko de legende in -, waarbij het in wezen onbelangrijk was wie welk deel van het werk had verricht. Pas later, toen Marvel erg veel geld begon te verdienen aan de verfilmingen van de strips en aan de merchandising rond de personages, werd dat belangrijker. Ditko en Kirby vonden bijvoorbeeld dat Stan Lee te veel krediet kreeg voor het ontstaan van de reeksen.

Kirby procedeerde in de jaren ’80 zelf al tegen Marvel, met de bedoeling om bijna 2.000 originele tekenplaten terug te krijgen. Hij kreeg die ook, maar beloofde toen ook geen verdere auteursrechten te claimen. Zijn nazaten doen dat nu dus wel, en zijn van oordeel dat ze volgens de geldende wetgeving vanf 2014 minstens een deel van het Marvel-geld in handen moeten krijgen. Ze hebben bij 45 betrokkenen, die contracten hebben over het gebruik van personages uit de Marvel-stal, claims ingediend, weet The New York Times.

Vermoedelijk zal het nog één tot twee jaar duren voor er een uitspraak is in de zaak van de kinderen Kirby tegen Marvel.