Brecht Evens wint eerste Willy Vandersteenprijs

Je bent hier:  Home » Nieuws » Brecht Evens wint eerste Willy Vandersteenprijs

De jonge Vlaamse stripmaker Brecht Evens (°1986) heeft met zijn album ‘Ergens waar je niet wil zijn’ de allereerste Willy Vandersteenprijs gewonnen, de nieuwe prestigieuze Vlaams-Nederlandse albumprijs. De prijs is in het leven geroepen door Vlaams-Nederlands huis deBuren in Brussel, Stripdagen Haarlem en Strip Turnhout. De prijs wordt voortaan afwisselend uitgereikt op de stripfestivals van Haarlem en Turnhout, en bekroont het beste oorspronkelijk Nederlandstalige album van de voorbije twee jaar. Er is een geldbedrag van 5.000 euro aan verbonden; bovendien wordt over het winnende album een tentoonstelling gemaakt die zowel in Vlaanderen als Nederland te zien zal zijn. 

Op vrijdag 4 juni bij de opening van Stripdagen Haarlem ontvangt Evens de prijs, die de naam draagt van Willy Vandersteen (1913-1990), de geestelijke vader van onder meer ‘Suske en Wiske’, uit handen van Leen Vandersteen, de dochter van de tekenaar. De Vlaams-Nederlandse jury voor de nieuwe prijs bestond uit Leen Vandersteen (niet-stemgerechtigd juryvoorzitter), Ineke Horst (uitbaatster stripwinkel Sjors Dordrecht) Noël Slangen (communicatiespecialist, stripliefhebber), Jan Smet (stichter Bronzen Adhemar, Stripgids en stripfestival Turnhout), Frank Van Leemput (advocaat, stripliefhebber) en Hein Van Putten (art director De Volkskrant, stripliefhebber).

 Het bekroonde boek, ‘Ergens waar je niet wil zijn’ (uitgeverij Oogachtend, 2009), werd uit een 300-tal titels geselecteerd, en is ondertussen aan een internationale carrière begonnen. De Franse editie verscheen onlangs bij Actes Sud, en kreeg laaiend enthousiaste kritieken, volgende maand verschijnt de Engelstalige uitgave bij Drawn&Quarterly, de prestigieuze Amerikaans-Canadese graphic novel-uitgever, waar ook Chris Ware, Daniel Clowes en Charles Burns hun werk uitgeven.

Uit het juryrapport:

“Met ‘Ergens waar je niet wil zijn’ bekroont de jury een striproman waarin de jonge stripmaker Brecht Evens zijn grafisch talent en zijn verteltechnische kwaliteiten op een organische manier laat versmelten tot één overrompelend geheel. ‘Ergens waar je niet wil zijn’ is een boek dat op zoek gaat naar nieuwe mogelijkheden voor het medium strip. Evens laat beproefde technieken als het gebruik van kaders en tekstballonnen achter zich, en werkt zijn tekeningen uit zonder (contour)lijnen. Zijn bijzonder dynamische manier van tekenen draait volledig op het al schilderend op de pagina plaatsen van verschillende kleurschakeringen. Een album lang laat hij decor en personages een subtiel spel met elkaar spelen, waarbij sobere en drukke pagina’s mekaar in een zeer variabele maar desondanks erg consistente beeldcompositie afwisselen.

Toch staat deze zoektocht naar grafische vernieuwing, de drang om te experimenteren met alternatieve technieken, nergens de leesbaarheid in de weg. ‘Ergens waar je niet wil zijn’ is bijzonder goed verteld en kan bogen op erg sterke dialogen. De tekst heeft maturiteit, en spitst de aandacht toe op de zoektocht van de belangrijkste personages naar een beter leven. Met deze tot in de kleinste details verzorgde striproman bekroont de jury een boek dat niet in een vakje te steken valt en elke opdeling in genres overstijgt. Dat het album ondertussen al de weg naar prestigieuze buitenlandse uitgevers gevonden heeft, is volgens de jury geen toeval. Het is slechts een bewijs van de klasse en de internationale potentie die Evens in dit boek ten toon spreidt.”