Œdipe à Corinthe (Sfar en Blain)

Je bent hier:  Home » Nieuws » Œdipe à Corinthe (Sfar en Blain)

Christophe Blain is geen ontzettend productieve tekenaar, maar toch stapelt het onvertaalde werk van zijn hand zich op. Van ‘Isaac de Piraat’ zijn alle delen wel in het Nederlands beschikbaar, maar van de cowboyreeks ‘Gus’ is totnogtoe helaas enkel deel 1 vertaald, en ‘Socrate Le Demi-Chien’ is jammer genoeg alleen in het Frans te verkrijgen. Zonde, want de sobere maar zwierige tekeningen in deze reeks behoren tot het beste wat hij al heeft afgeleverd.

Ook Joann Sfar is hier op zijn best. Het idee van een filosoferend huisdier kennen we uiteraard al uit Sfar’s ‘De Kat van de Rabbijn’, maar de toon van deze reeks over de gezelschapshond van Heracles is toch een stuk grimmiger. In dit derde deel ontfermt de hond zich over de jonge Œdipus, de jonge prins die volgens een voorspelling zijn vader zou vermoorden en met zijn moeder naar bed zou gaan. Socrates roept daarbij wel de hulp in van de dienstmaagden van Korinthe.

Blain kan zich uitleven in vecht- en vrijscènes, Sfar slaagt erin het verhaal over de moeilijke verhoudingen tussen goden en mensen geloofwaardig te houden. Benieuwd of ze in het volgende deel, ‘Œdipus Rex’, dit verhaal even sterk kunnen afronden. (WLE)

Joann Sfar en Christophe Blain
‘Œdipe à Corinthe’, Dargaud, 48 blz., €10,50. (Franstalig)
****