Wals met Bashir (Folman & Polonsky)

Je bent hier:  Home » Nieuws » Wals met Bashir (Folman & Polonsky)

Met ‘Waltz with Bashir’ maakte de Israelische cineast Ari Folman een indrukwekkende animatiedocumentaire. Internationaal kreeg de film veel erkenning, maar de oscarnominatie voor beste buitenlandse film was wellicht toch degene met de meeste weerklank. Met David Polonsky, één van de tekenaars van de film, maakt hij nu een stripversie van zijn verhaal. Het meest opmerkelijke is dat ‘Wals met Bashir’ nergens inboet aan zeggingskracht en relevantie tegenover de filmversie.

In 1982 verloren honderden Palestijnen het leven bij een slachtpartij in de vluchtelingenkampen Sabra en Shatila. Ari Folman was hierbij betrokken, maar zoveel jaren later herinnert hij zich niets van die hele gebeurtenis. Hij gaat op onderzoek bij andere betrokkenen om zo een beeld te krijgen van zijn eigen rol in dit bloedbad. Zo reconstrueert ‘Wals met Bashir’ op een genuanceerde manier dit complexe onderwerp. Tegelijk ontleedt Folman de functie van herinneringen.

David Polonsky legt de nadruk op de personages en hun eigen lichaamstaal. Het zijn echte mensen die vaak laf, zwak en egoïstisch uit de hoek komen. Toch verlaat niemand gebrandmerkt dit album. Daarvoor toont Ari Folman zich een te intelligent verteller die een geladen dossier aan bod brengt in een in essentie leesbaar verhaal. (MB)

Ari Folman & David Polonsky
‘Wals met Bashir’, De Vliegende Hollander, 117 blz., €17,50.
****