Waarom Pierre dood moest (Alfred & Oliver Ka)

Je bent hier:  Home » Nieuws » Waarom Pierre dood moest (Alfred & Oliver Ka)

In Stripgids 17 van september jl. gaf Jan Smet nog aan dat ‘Pourquoi j’ai tué Pierre’ dringend aan een vertaling toe was. Toch is hij lang niet de enige die blij zal zijn met deze uitgave.

Scenarist Olivier Ka ging als kind jarenlang op kamp met de ‘coole’ priester Pierre, maar werd door hem op zijn twaalfde misbruikt. Aanvankelijk verdrukt hij de feiten, maar als volwassene vreet het wel aan hem. Ka schreef het misbruik van zich af. Tijdens de voorbereiding van de strip trok hij evenwel samen met tekenaar Alfred naar de kampplaats, waardoor het verhaal nog een onverwachte wending krijgt.

Ka doet zijn verhaal schijnbaar zonder rancune, waardoor hij vermijdt dat ‘Waarom Pierre dood moest’ al te zwaar op de hand wordt. Alfred slaagt er van zijn kant in om met een mengeling van tekeningen, foto’s, schetsen en fotokopieën de gebeurtenissen sober maar overtuigend tot leven te wekken. Niet geheel verbazend is hij best op dreef in de scènes die hij zelf ook meemaakte. Dat scenarist Olivier Ka en tekenaar Alfred er in geslaagd zijn van ‘Waarom Pierre dood moest’ ondanks het zware thema geen tranendal te maken is een prestatie van jewelste. (WLE)

Alfred en Olivier Ka
‘Waarom Pierre dood moest’, Oog&Blik/De Bezige Bij, 112 blz., €19,95.
*****