De meester en Margarita (Boelgakov, Klimowski & Schejbal)

Je bent hier:  Home » Nieuws » De meester en Margarita (Boelgakov, Klimowski & Schejbal)

Het boek van Michaïl Boelgakov over de duivel die een aantal Moskovieten bezoekt, vormde de inspiratiebron voor Rushdie’s ‘De Duivelsverzen’ en het Stones-nummer ‘Sympathy for the Devil’. Het is geen schande als de stripversie niet meteen zo’n klassieker wordt, maar Andrzej Klimowski en Danusia Schejbal pakken het zo knullig aan dat je niet eens van een verdienstelijke poging kunt spreken.

De scènes zijn zodanig verknipt dat elke beweging of dialoog houterig aandoet. De bewerkers hebben een vreemd oog voor detail waardoor de scenes ofwel te kort of net veel te lang aanvoelen. Zo besteden ze meer aandacht aan een diep uitgewerkte sfeerschets van een ontmoetingsplaats van schrijvers dan aan de complexe ontknoping.

Visueel is dit ook geen hoogvlieger. Op zowel de zwart-wittekeningen van Klimowski als de gekleurde pagina’s van Schejbal staan de personages erbij als zoutpilaren.. Wie wil weten waar Rushdie, Jagger en Richards de mosterd hebben gehaald, begint beter meteen met het werk van Boelgakov. (WLE)

Michaïl Boelgakov/Andrzej Klimowski/Danusia Schejbal
‘De meester en Margarita’, Atlas, 128 blz., €19,95.
**