P. Hans Frankfurtherprijs 2010 voor Xtra-uitgever Ger van Wulften

Je bent hier:  Home » Nieuws » P. Hans Frankfurtherprijs 2010 voor Xtra-uitgever Ger van Wulften

Ger van Wulften wint de P. Hans Frankfurtherprijs.

Nadat Het Stripschap, de Nederlandse organisatie voor belangstellenden in strips, bekend had gemaakt dat de Stripschapprijs 2010 naar Jesse Van Muylwijck gaat, worden nu ook de laureaten van de P. Hans Frankfurtherprijs, een jaarlijkse prijs voor een persoon of personen die zich in het afgelopen jaar op bijzondere wijze heeft/hebben ingezet voor het medium strip, en de Bulletje en Boonestaakschaal wereldkundig gemaakt. Respectievelijk Xtra-uitgever Ger van Wulften en striptekenaar Rupert van der Linden mogen de prijzen op 25 september op de Stripdagen in Houten in ontvangst nemen.

Ger van Wulften, nu bekend als drijvende kracht achter de Nederlandse uitgeverij Xtra, loopt al meer dan 40 jaar rond in het stripwereldje. Begonnen als grafisch ontwerper voor stripbladen als Pep, Eppo en Stripkoerier, liet van Wulften zich later opmerken als iemand die kansen gaf aan nieuw talent en daarvoor de nodige risico’s wil nemen. Strips als ‘Joop Klepzeiker’ en ‘De Familie Doorzon’ werden door hem geïntroduceerd en met zijn uitgeverij Espee bracht hij het stripblad Gummi uit waarin literaire strips van o.a.  Dick Matena en Will Eisner verschenen. Ook stripbladen als De vrije balloen en Stripkoerier kenden bij hem een doorstart. Tegenwoordig houdt van Wulften zich onledig met zijn uitgeverij Xtra.

De 80-jarige Rupert van der Linden is tekenfilmer, illustrator en striptekenaar. Een bijzondere plaats in zijn oeuvre neemt ‘Mr. Van Kwikschoten’ in, een strip op scenario van Jan Blokker met een ironische blik op de situatie van de Nederlandse speelfilm, verschenen in het Algemeen Handelsblad in de jaren zestig. Ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag verschijnt bij Stichting Uitgeverij Stripstift ‘Mr. Van Kwikschoten en de speelfilm’ in boekvorm.