The Beatles in stripvorm (Diverse auteurs)

Je bent hier:  Home » Nieuws » The Beatles in stripvorm (Diverse auteurs)

‘The Beatles in stripvorm’ luidt de niet al te geïnspireerde titel van deze biografie. Vijfentwintig verschillende tekenaars nemen elk een episode van de carrière van de band uit Liverpool voor hun rekening, van het prille begin in 1956 tot de solo-optredens van Paul McCartney vandaag. De grafische stukken worden telkens voorafgegaan door het uitgeschreven verhaal. Die tekstblokken vormen een natuurlijke scheiding tussen de verschillende tekenstijlen, en ze geven uiteraard iets meer informatie. Maar uiteindelijk krijgt de lezer elk hoofdstuk twee keer geserveerd.

Een strip over de vier die onze jeugd hebben verblijd, dat schept toch altijd hoge verwachtingen. Valt dat even tegen. De tekst loopt voor geen meter: stroeve taal, slordige zinsbouw, foute woordsplitsingen (‘de Tweede Werel-door-log’ op p. 91 is toch wel de beste), stilistische mikmak, het struikelt allemaal over elkaar heen. Of het Franse tekstorigineel iets voorstelt weten we niet, maar we kunnen de vertaler toch echt niet feliciteren. Eens nalezen had al veel gescheeld. Als het onderwerp in een zin meer- dan wel enkelvoudig is, is het werkwoord dat best ook (tot tweemaal toe op p. 131); zover waren we toch al wel, nee?

We vinden het vooral sneu voor de tekenaars: die leveren het gebruikelijke kwaliteitswerk af. Maar de tekeningen, die variëren van realistisch tot karikaturaal, kunnen het geheel niet redden. Een keurige, stevige rug voor in de kast, maar het ding openslaan is je ergeren. Als u al gekocht hebt, leven we intens met u mee. (IV)

Diverse auteurs
‘The Beatles in stripvorm’, Silvester Strips, 256 blz., €29,95.
**