Dylan Dog (Sclavi, Masiero, Stano, Roi & Trigo)

Je bent hier:  Home » Nieuws » Dylan Dog (Sclavi, Masiero, Stano, Roi & Trigo)

In 1986 verscheen in Italië voor het eerst ‘Dylan Dog’ ten tonele. Deze creatie van Tiziano Sclavi zou in de daaropvolgende decennia in een pleiade aan strips verschijnen door een even grote pleiade aan tekenaars en scenaristen. Dylan Dog is de ultieme pulpheld. Hij is een detective met een voorkeur voor het paranormale en het buitengewone. Alle clichés van het genre worden in deze verhalen samengebracht. Charmante pulp is het hoogst bereikbare.

De eerste twee albums die Silvester nu uitbrengt in wat een maandelijkse reeks moet worden, zijn op hun best goed geconstrueerde verhalen, voorzien van ambachtelijk uitgewerkte tekeningen. Het blijft wel een wonder dat ze de jaren ’80 overleefd hebben. Een eerste vertaalde uitgave in 2010 is een puur anachronisme. Het zal ons benieuwen hoe het huidige publiek hierop zal reageren.

De strips van ‘Dylan Dog’ hebben alleszins hun verdienste als afgeronde verhalen die verstrooiing trachten te bieden. Wat ons betreft is de houdbaarheidsdatum echter al enkele jaren verstreken en hebben we onze pulp graag iets ambitieuzer. (MB)

Sclavi, Masiero, Stano, Roi en Trigo
‘Dylan Dog’ (twee delen verschenen), Silvester, 96 blz., € 9,95.
*