Dolor (Catel & Paringaux)

Je bent hier:  Home » Nieuws » Dolor (Catel & Paringaux)

Paringaux kennen wij vooral als de min of meer vaste scenarist van de Franse striptekenaar Jacques de Loustal. Voor de striproman ‘Dolor’ sloeg hij de handen in mekaar met Catel, van wie vorig jaar de biografische strip ‘Kiki de Montparnasse’ ook in Nederlandse vertaling verscheen.

‘Dolor’ spitst de aandacht toe op een radiojournaliste die op zoek gaat naar de geschiedenis van haar vader. Na diens overlijden krijgt ze een reeks foto’s en een dagboek in handen dat haar vader haar heeft laten bezorgen. Er ontspint zich een verhaal waarbij haar vader (op jonge leeftijd gevlucht uit het Spanje van de Burgeroorlog) banden blijkt te hebben met een maffiabaas, een verleden heeft met een indertijd bekende filmster en tijdens de Tweede Wereldoorlog zelfs in het verzet blijkt te hebben gezeten.

‘Dolor’ doet qua opbouw denken aan de (eveneens verfilmde) roman ‘De soldaten van Salamis’ van Javier Cercas. Een zorgvuldig gecomponeerde roman over een zoektocht. Een zoektocht die in het geval van ‘Dolor’ wel meer duidelijke antwoorden oplevert dan bij Cercas het geval was. (TH)

Catel & Paringaux
‘Dolor’, Casterman, 82 blz., €17.
(Franstalig)
***