Drie in de stripwereld volslagen onbekende Grieken maken een striproman over wiskundige en filosoof Bertrand Russell en zijn queeste om de wiskunde onwrikbaar in de logica te grondvesten. Niet meteen de premissen die een boeiend verhaal laten vermoeden. Sta mij toe een aantal argumenten op te sommen die dit vermoeden ongerijmd maken:
1. Romans als ‘De laatste stelling van Fermat’ toonden eerder al aan dat goede schrijvers met kennis van zaken de wiskunde en haar geschiedenis kunnen dramatiseren tot aangename en voor iedereen toegankelijke verhalen.
2. De auteurs van ‘Logicomix’ beschikken over de juiste eigenschappen om deze opgave te volbrengen: scenarist Doxiadis heeft de wiskunde meermaals met succes gedramatiseerd, waaronder de veelvuldig vertaalde roman ‘Oom Petros en het vermoeden van Goldbach’, en adviseur Papadimitriou is een van de beste computertheoretici van zijn generatie. Papadatos’ tekeningen staan zeer gedienstig in functie van het verhaal.
3. Anders dan het stereotype wil, is de wiskunde wel degelijk een meeslepend drama met epische en tragische hoofdrolspelers.
Conclusie: ‘Logicomix’ is het voor elke lezer onweerstaanbaar boeiende verhaal van de titanenstrijd van Russell (en kompaan Whitehead) met een ongezien tragische afloop toen Russell een verwoestende variant vond op de paradox van de leugenaar (“Deze zin is onwaar.”).
Quod erat demonstrandum. Als en alleen als u de strip leest natuurlijk. (KVR)
Doxiadis, Papadimitriou & Papadatos
‘Logicomix’, De Vliegende Hollander, 344 blz., € 19.95.
****