'Douwe Dabbert'-tekenaar Piet Wijn overleden

Je bent hier:  Home » Nieuws » 'Douwe Dabbert'-tekenaar Piet Wijn overleden

'Douwe Dabbert', de bekendste creatie van Piet Wijn


Piet Wijn, tekenaar van de klassieke Nederlandse stripreeks ‘Douwe Dabbert’, is woensdagavond op 81-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Thom Roep, scenarist van ‘Douwe Dabbert’, vandaag bekendgemaakt. Wijn sukkelde al een tijd met zijn gezondheid.
Piet Wijn begon zijn carrière na de Tweede Wereldoorlog in de studio van Marten Toonder, de geestelijke vader van onder meer ‘Tom Poes’. Hij werkte in de loop der jaren onder meer mee aan Toonderreeksen als ‘Koning Hollewijn’, ‘Tom Poes’ en ‘Panda’. Daarnaast publiceerde hij onder eigen naam in tal van kranten en tijdschriften, onder meer in het meidenblad Tina.
Zijn grote doorbraak beleefde hij in het Disneyweekblad Donald Duck. Eerst tekende hij voor het blad verhalen uit de reeks ‘De kleine boze wolf’, maar vooral met de goedmoedige fantasystrip ‘Douwe Dabbert’ zou hij een groot en breed publiek veroveren. De scenario’s van de strip waren van Thom Roep. Tot in 2001 verschenen 23 albums in de reeks. Het laatste werd, omwille van de gezondheidsproblemen van Wijn, grotendeels getekend door Dick Matena.