De Falangisten van de Zwarte Orde (Bilal & Christin)

Je bent hier:  Home » Nieuws » De Falangisten van de Zwarte Orde (Bilal & Christin)

Dat Enki Bilal een groot tekenaar is, daar is zo ongeveer iedereen het wel over eens. Over zijn strips zijn de meningen dan weer verdeeld. Vooral zijn tetralogie ‘De slaap van het monster’ werd naarmate de reeks vorderde toch wel erg hermetisch; in die mate zelfs dat het wel erg moeilijk werd om na te vertellen waar de vier boeken nu precies over gaan. Laten we het houden op “over iets inhoudelijks”.

Er is ook een tijd geweest dat Enki Bilal nog met scenaristen werkte. Het kwam de leesbaarheid in ieder geval ten goede. Op tekst van Pierre Christin maakte Bilal zo eind jaren ’70-begin jaren ’80 zijn twee beste boeken, die door Casterman in een voorbeeldige, gesoigneerde heruitgave opnieuw op de markt werden gebracht. ‘De Falangisten van de Zwarte Orde’ doet het relaas van een paar republikeinse oud-strijders uit de Spaanse burgeroorlog die herenigd worden in hun strijd tegen een extreemrechtse terreurbende. De sleutel tot de gebeurtenissen blijkt in een ver verleden te liggen, in de toenmalige strijd tussen links en rechts. Uiteindelijk blijkt het onderscheid tussen goed en kwaad niet meer zo duidelijk.

Een essentiële strip uit de carrière van een groot tekenaar, die toen nog gewoon strips tekende met pen, potlood en papier. (TH)


Enki Bilal & Pierre Christin
‘De Falangisten van de Zwarte Orde’, Casterman, 88 blz., €14,95.
*****