De partners 16: Dynamiet (Brugman & Richards)

Je bent hier:  Home » Nieuws » De partners 16: Dynamiet (Brugman & Richards)

Deze lente nog eens naar een festival voor wereldcinema geweest. Mooie films gezien, al deed de dringende nood aan een ontploffing, een achtervolging of iets anders dat cinema tot cinema maakt zich op bepaalde momenten toch gevoelen. Een aandoenlijk portret van een Maghrebijnse geitenhoeder, allemaal goed en wel, maar na een tijdje mocht er toch weer eens iets in de lucht vliegen.

Gelukkig verscheen ongeveer op hetzelfde moment het zestiende deel van ‘De partners’, een strip die door het Nederlandse striptijdschrift Eppo opnieuw tot leven werd gewekt. ‘De partners’ is een soort tongue in cheek-versie van de strip ‘De Brokkenmakers’ die bij ons een tijd lang in het weekblad Kuifje stond. Het oorspronkelijke team (tekenaar Carry Brugman, en scenarist Dick Richards, bij de mensheid beter bekend als Dick Matena) werd herenigd, en de helikopters, de kastelen, de ruimtetuigen en de boorplatformen spatten opnieuw in het rond. Bladam! Aan actie geen gebrek – net als in de jaren ’80, toen de strip zijn hoogdagen beleefde.

‘De partners’ is ook vandaag nog een strip die is wat hij wil zijn: pretentieloos amusement zonder veel poespas- waarbij op een lijk of een geheime gang meer of minder niet gekeken wordt. (MG)

Carry Brugman & Dick Richards
‘De partners 16: Dynamiet’, Don Lawrence Collectie, 48 blz., €7,95.
**