Y: The Last Man (Vaughan & Guerra)

Je bent hier:  Home » Nieuws » Y: The Last Man (Vaughan & Guerra)

Op 17 juli 2002 heeft een onbekende plaag alle dragers van het Y-chromosoom op de Aarde gedood. U leest het goed, elk mannelijk zoogdier werd het dodelijk slachtoffer van de plaag. Behalve Yorick Brown en zijn aap Ampersand. Een man, alleen, omringd door miljarden vrouwen. Mmm. Sounds like fun to me!, hoor ik u denken. Scenarist Brian K. Vaughan en tekenaar Pia Guerra doorbreken echter de licht euforische dromen van hun mannelijke lezers.

Hoofdfiguur Brown draagt de zware verantwoordelijkheid het overleven van de menssoort te verzekeren en wordt daarbij niet echt geholpen door de radicale, krankzinnige en vooral mannenhatende groepering Dochters van de Amazone die Brown en zijn aap het liefst van de aardkloot ziet verdwijnen. De queeste naar een antwoord op de vraag hoe het komt dat net de ietwat onhandige ontsnappingskunstenaar als enige de plaag heeft overleefd, levert een ongemeen boeiende strip op. Deels door het uitstekende gebruik van de verschillende en steeds verrassende plotwendingen, de verspringende tijdlijnen die de lezer een algeheel beeld laat vormen van zowel toekomst, heden als verleden maar ook door de met mondjesmaat en steeds op het juiste moment toegediende humoristische injectie die voorkomt dat het verhaal wat al te ernstig zou worden.

Het tekenwerk, efficiënt en realistisch, geeft de lezer de kans om ten volle van de verschillende verhaallijnen te genieten. Tel daarbij de knoerten van cliffhangers die tot nu toe in de eerste twee verschenen delen van ‘Y: The Last Man’ deze lezer alvast met een verscheurende leeshonger achterliet en we spreken hier over een meer dan aangename leeservaring waarvan u alleen maar meer wil. (KM)

Brian K. Vaughan & Pia Guerra
’Y: The Last Man’ (twee delen verschenen), De Vliegende Hollander, 127 blz., €14,95.
*****