Donjon Monsters 3: Een kaart van groot belang (Sfar, Trondheim & Andreas)

Je bent hier:  Home » Nieuws » Donjon Monsters 3: Een kaart van groot belang (Sfar, Trondheim & Andreas)

Zo zoetjesaan begint ‘Donjon’, de ‘Lanfeust’-parodie van de Franse auteurs Joann Sfar en Lewis Trondheim, al evenzeer uit te dijen als zijn roemruchte voorbeeld. Maar liefst vijf reeksen belichten elk een periode in de geschiedenis van Donjon, die naar elkaar verwijzen en op elkaar volgen tot je er helemaal tureluurs van wordt. Gelukkig zorgt het kruim van de Franse alternatieve strip telkens voor de tekeningen, en dat maakt veel goed.

In ‘Een Kaart Van Groot Belang’, het derde deel van ‘Donjon Monsters’, neemt Andreas (of ‘Rork’-fame) het even over van Mazan. Daardoor zijn de pagina’s van dit boek al minstens even duizelingwekkend als het verhaal. Wij volgen superheld Marvin De Rode die de vrouwen van Koning Stof naar de wijze Poultorak moet brengen. Onderweg valt Terra Amata, de planeet waar dit alles zich afspeelt, uit elkaar in duizend stukjes, die ronddwarrelen rond een bol van lava. Marvin krijgt de opdracht de kaart van de planeet te zoeken om zo zijn missie te voltooien. Onderweg ontmoet hij de verrezen koning Boelaboe, rekent hij af met Herbert van Kwansuis, een kwaadaardige eend, en moet hij de vrede bewaren tussen Nicole en Zakûtu, met wie hij allebei een affaire heeft. Maar alles loopt goed af, al blijft de aarde in gruzelementen.

Dank zij de heerlijk overdreven mise-en-scène van Andreas, en de vaak absurde verhaallijnen van Trondheim en Sfar, waar de heroïek en het alledaagse elkaar de hele tijd de loef afsteken, kan je dit boek ook met veel plezier lezen als je de hele cyclus niet echt volgt. Laten we het maar houden op kwalitatief entertainment. (WL)

Joann Sfar, Lewis Trondheim & Andreas
‘Donjon Monsters 3: Een kaart van groot belang’, L, 46 blz, €16,95.
***