Shutter Island (De Metter & Lehane)

Je bent hier:  Home » Nieuws » Shutter Island (De Metter & Lehane)

Shutter Island’ is sinds kort natuurlijk in de eerste plaats een zeer intense psychologische thriller van Martin Scorsese, maar in 2006 bewerkte de Franse illustrator en striptekenaar Christian De Metter het boek van Dennis Lehane al een keer tot een zeer sfeervol en spannend stripverhaal. Dat is nu eindelijk vertaald, in de reeks Kaliber van Casterman.

US Marshall Edward Daniels wordt naar de psychiatrische strafkolonie Shutter Island gestuurd, voor de kust van San Fransisco, om de verdwijning te onderzoeken van één van de patiënten daar. Al snel blijkt dat Daniels echter nog zeer in de knoop ligt over de dood van zijn vrouw, en de rol die ene Andrew Laeddis, een andere inmate van het eiland, daarbij speelde. Meer verklappen zou uw leesplezier al te zeer schaden.

En dat zou zonde zijn, want De Metter heeft een zeer strakke en getrouwe bewerking van het boek gemaakt, waarbij hij niet de doos van de barokke effectenjagerij opentrekt waaruit Scorsese naar hartelust put, maar juist door een zeer neutrale, bijna afstandelijke vertelstijl de spanning legt waar ze hoort : bij de psychische problemen van Daniels. Het gedempte palet van vaalgroen en beige in zijn intense en tegelijk stemmige aquareltekeningen, benadrukt daarbij de troebele gedachten waar Daniels mee worstelt.

De Metter levert met ‘Shutter Island’ een zeldzaam ingetogen, maar daarom niet minder spannende psychologische thriller af, en slaagt erin een literair verhaal perfect in visuele taal te vertalen. In de gaten houden, die kerel. (WL)

Christian De Metter & Dennis Lehane
‘Shutter Island’, Casterman, 128 blz., €19.
***