Ché (Oesterheld, Breccia & Breccia)

Je bent hier:  Home » Nieuws » Ché (Oesterheld, Breccia & Breccia)

Héctor Oesterheld (1919-1978) schreef met ‘Mort Cinder’ en ‘El Eternauta’ twee van de grote klassiekers van de Argentijnse, zeg maar gerust de Zuid-Amerikaanse strip. Een Nederlandse vertaling kregen ze nog niet. In allebei de gevallen is dat erg jammer.

Nu verschijnt er met de stripbiografie van zijn landgenoot Ché Guevara uit 1968 eindelijk werk van Oesterheld in het Nederlands, getekend door Alberto Breccia (1919-1993), die ook ‘Mort Cinder’ tekende en als één van de absolute grootmeesters van het zwart-wit geldt (lees hierover het interview met José Muñoz in Stripgids 3). Breccia liet zich voor dit boek bijstaan door zijn toen jonge zoon Enrique, 45 jaar later ook zelf een gevestigde naam in de wereld van het beeldverhaal.

Het succes van het boek meteen na verschijning was erg groot, in zoverre zelfs dat de Amerikaanse ambassade Oesterheld vroeg of hij niet een soortgelijke strip over John F. Kennedy kon maken. Die kwam er nooit. ‘Ché’ is een mooi tijdsdocument, dat de tijd waarin het gemaakt werd uitademt. Maar voor een afgewogen portret van Guevara moet u elders zijn. Misschien volgende keer toch maar eerst ‘Mort Cinder’ of ‘El Eternauta’ vertalen. (TH)

Oesterheld, Breccia & Breccia
‘Ché’, Silvester, 96 blz., €19,95.
***