De Tedere Jaren (Taniguchi & Kawakami)

Je bent hier:  Home » Nieuws » De Tedere Jaren (Taniguchi & Kawakami)

Jarenlang keken Nederlandstaligen met jaloerse blik naar de uitgebreide keuze aan Taniguchi-titels waaruit onze zuiderburen konden kiezen. Al in 2003 werd ‘Quartier Lointain’ bekroond met de prijs voor beste scenario op het festival van Angoulême, pas in 2009 konden we ‘Herinneringen’ aankondigen – de Nederlandse vertaling van dit meesterwerk. Sindsdien worden we zowel door Casterman als Dargaud (zie de bespreking van ‘Mijn Jaar’ in Stripgids 23) regelmatig verwend met een nieuwe manga van de meest westerse onder de mangaka’s.

‘De Tedere Jaren’ doet het relaas Tsukiko, een 38-jarige vrouw die een wat eenzaam bestaan leidt. Op een avond spreekt een oude man haar aan in het bistrootje waar ze vaak iets eet. Tsukiko herkent hem vaag omdat ze al eerder naast de man heeft gezeten, maar wanneer hij zich voorstelt als haar oude leerkracht Japans, dan begint de puzzel langzaam maar zeker in elkaar te vallen. Tsukiko en haar meester – zoals ze hem vanaf dan zal noemen – zullen elkaar op willekeurige momenten ontmoeten. Vaak in etablissementen waar ze iets eten of drinken. Stilaan groeit er een erg bijzondere affectieve band. Een band tussen twee mensen die niemand anders hebben om op terug te vallen.

‘De Tedere Jaren’ is een typische Taniguchimanga die in het verlengde ligt van zijn eerder werk. Voor de fans is dit dan ook verplichte kost. Toch raad ik eerder iets als ‘Herinneringen’ aan voor wie met deze getalenteerde auteur kennis wilmaken. De personages in ‘De Tedere Jaren’ zijn immers vrij moeilijk te doorgronden, waardoor je als lezer iets meer tijd nodig hebt om je aan hen te hechten. (KS)

Jiro Taniguchi & Hiromi Kawakami
‘De Tedere Jaren’ (twee delen verschenen), Casterman, 200 blz., €17,50.
****