De Stripvalies van Marc Legendre

Je bent hier:  Home » Nieuws » De Stripvalies van Marc Legendre

Heel de zomervakantie, twee maanden lang, geven Vlaamse en Nederlandse stripauteurs u hun zomerse stripleestip mee. Vandaag de striptip van Marc Legendre.

Blast 1: Vette Bast/Blast 2: Openbaringen van Jacky (Manu Larcenet – Uitgeverij Oog&Blik)

Tot nu zijn twee delen van Blast verschenen en er zouden er nog drie of vier volgen.  Hoeveel het er uiteindelijk zullen zijn, weet Larcenet niet. Dat is ook niet belangrijk. Een boek groeit terwijl de auteur eraan werkt. Dezelfde combinatie van verbazing en nieuwsgierigheid die de lezer elk blad doet omslaan, is de stuwkracht die de schrijver of de tekenaar naar de laatste pagina voert. Van dat creatieve proces ben je getuige als je Blast leest.

Daal af in het brein van Polza, de ranzige zwerver, en wees gewaarschuwd: Larcenet voert je langs, voor een strip, onbetreden paden! Constant slaan de taal en de beelden je om de oren, voortdurend zoek je naar een houvast dat onvindbaar blijft, aanhoudend verkeer je in een staat van opperste verbazing. Blast is het verbluffende resultaat van het gulzige experimenteren van Larcenet dat resulteert in een boek waaruit zelden geziene spontaniteit en bandeloosheid spatten. Wat Manu Larcenet hier presteert, is ongekend.

Adembenemend, schokkend, onthutsend en verbijsterend. Er zijn geen woorden voor. Voor momenten waarop het wat serieuzer mag.

Marc Legendre (Antwerpen, 1956) legde zich de voorbije jaren toe op het maken van graphic novels zoals ‘Finisterre’, ‘Verder’ (dat de shortlist van de Libris Literatuur Prijs haalde) en ‘Wachten op een eiland’. In 2010 verscheen zijn verstripping van ‘Reynaert De Vos’. Ook als scenarist is Legendre heel actief. Zo schreef hij o.a. de scenario’s voor ‘Sam’ (Jan Bosschaert), ‘Asem’ (Marcel Rouffa) en de trilogie ‘Misschien/Nooit/Ooit’ waarvan het derde deel in september 2011 verschijnt. Legendre is ook de bedenker van ‘Biebel’, waarmee hij in de jaren 80 en 90 furore maakte.