De Stripvalies van Jeroen Janssen

Je bent hier:  Home » Nieuws » De Stripvalies van Jeroen Janssen

Heel de zomervakantie, twee maanden lang, geven Vlaamse en Nederlandse stripauteurs u hun zomerse stripleestip mee. Vandaag de striptip van Jeroen Janssen.

Voor mijn vakantielectuur telt het soortelijk gewicht, daarom geen strips. Maar ik wil wel een paar uitzonderingen maken. 

Een dikke kanjer waar heel wat in te lezen en te ontdekken valt. Een kleine kilo, maar je komt er toch al enkele vakantiedagen mee door: ‘Heute ist der letzte Tag vom Rest deines Lebens’ van Ulli Lust.

Toen ik er een eerste maal over hoorde, kon ik niet wachten op een vertaling en heb maar meteen van de gelegenheid geprofiteerd om mijzelf Duits te leren … en het was de moeite waard. Een autobiografisch verhaal over de 17-jarige Ulli die in de jaren ’80 met haar nymfomane vriendin Edi, van Wenen, over de Alpen naar Verona, Rome, Napels en Sicilië lift. Door strubbelingen verliest ze Edi al na een poosje uit het oog, ze komt in aanraking met junkies, politie, straatartiesten en maffiosi. Verwacht je niet aan een spectaculair actieverhaal, integendeel, alles is uit het leven gegrepen, en ik kan het weten want ik liftte in diezelfde periode meermaals naar Napels en Venetië. Ongetwijfeld hebben we zonder het te weten nog in hetzelfde park of op hetzelfde plein geslapen.

Volgens de uitgever: een komisch drama over de prijs van de vrijheid, relaties, vriendschap en vertrouwen. Ik geloof dat het ook wel ergens in het Nederlands verschijnt weldra, maar het verscheen alvast in het Frans en het Spaans voor wie niet graag Duits leest.

‘Aya de Yopougon’ van Marguerite Abouet en Clément Oubrérie. Natuurlijk moet je de 5 (of 6) reeds verschenen delen lezen (ook een dikke kilo al bij al). Liefst achter elkaar (maar hoeft niet). Liefst in het Frans. Want zoals Oubrérie met zijn speelse pen en kleuren het leven in Afrika treffend weet weer te geven, zo vertelt Abouet in haar sappige taaltje het leven zoals het is. Je waant je echt in de cité van Abidjan (ook al ben ik daar zelf nog nooit geweest).

Jeroen Janssen (1963) debuteerde in 1997 met ‘Muzungu’, een strip die hij maakte in Rwanda toen hij daar als leerkracht werkte.  Daarna volgde o.a. ‘Een Nachtegaal in de Stad’, ‘Klaarlichte nacht’ en ‘Bakamé’. Strips die hij maakte in samenwerking met Pieter van Oudheusden. Samen werken ze nu aan een graphic novel over het leven en werk van Franz Schubert.

 
 Nog meer tips voor uw stripvalies vindt u hier.