Vlaamse stripmakers winnen Nederlandse albumprijzen

Je bent hier:  Home » Nieuws » Vlaamse stripmakers winnen Nederlandse albumprijzen

Tijdens de Stripdagen in het Nederlandse Gorinchem zijn zaterdag de Stripschapprijs en een hele reeks albumprijzen uitgereikt. Het gaat om de traditionele onderscheidingen van het Stripschap, de oudste en grootste striporganisatie van Nederland.

Dat de belangrijkste prijs, kortweg de Stripschapprijs, naar tekenaar Erik Heuvel ging, was al langer bekend. De winnaars van de albumprijzen werden pas gisteren bekendgemaakt. In de categorie Avontuur ging de prijs naar Ken Broeders voor zijn ‘Apostata 3’, in de categorie Jeugd viel Gerben Valkema in de prijzen voor ‘Elsje 5’, de beste literaire strip was volgens de jury ‘Afspraak in Nieuwpoort’ van Ivan Adriaensens en ‘Geestenburg’  van Doug Ten Napel werd onderscheiden als beste buitenlandse strip. Naast Adriaensens en Broeders viel nog een derde Vlaming in de prijzen, namelijk Lode Devroe, die onderscheiden werd in de categorie Productie voor ‘Painted Desert’.

Tot slot werden ook de P. Hans Frankfurtherprijs en de Bulletje en Boonestaak Schaal uitgereikt, aan respectievelijk Ron Polland van distributiebedrijf Strips in Voorraad en stripmaker Patty Klein. De namen van de twee laatste twee winnaars waren al een tijdje geleden wereldkundig gemaakt.