Daytripper (Moon & Bá)

Je bent hier:  Home » Nieuws » Daytripper (Moon & Bá)

Waaawww! Zo heel soms slaagt een auteur erin om je zo bij het nekvel te grijpen dat deze aardkloot even stopt met draaien. Deze ‘Daytripper’ van de tweelingbroers Bá en Moon (hun familienamen zijn fictief en de heren houden het mysterie maar al te graag in stand) hoort bij mij vanaf de eerste bladzijden in het illustere rijtje thuis van pakweg een ‘Magasin Général’ (Loisel en Tripp) of  ‘Een deken van sneeuw’ (van Craig Thompson, die hier ook het voorwoord verzorgt), waar je ook een geslaagde poëtische synthese van tekst en beelden krijgt.

We volgen de wat alledaagse belevenissen van Brás, een schrijver van overlijdensberichten, en staan stil bij enkele belangrijke keerpunten in zijn leven. Vreemd genoeg sterft de man na elk hoofdstuk, lijkt hij zijn eigen in memoriam te schrijven, maar neemt hij in de volgende passage doodleuk de draad weer op. Deze bevreemdende manier van vertellen is (heel) even wennen, maar maakt er tegelijk een heuse pageturner van.

Met een Eisner (Best Limited Series) en een Harvey Award (Best Single Issue or Story) heeft ‘Daytripper’ de twee belangrijkste striponderscheidingen van de Amerikaanse stripindustrie behaald. (MS)


Fábio Moon & Gabriel Bá
‘Daytripper’,
Vertigo Comics, 256 blz., ca. €20 (Engelstalig)
*****