Het kortste eind (Baru & Pelot)

Je bent hier:  Home » Nieuws » Het kortste eind (Baru & Pelot)

Wij waren eerlijk gezegd nogal onder de indruk van de nieuwe reeks beeldromans die uitgeverij Casterman lanceerde onder de ‘Kaliber’-vlag, waarbij telkens een donkere misdaad- of griezelroman wordt verstript. De deelnemende stripmakers zijn sowieso niet van de minsten: Baru, Matz (onder meer scenarist van ‘De Killer’,ook mee verantwoordelijk voor de inhoudelijke lijn van de ‘Kaliber’-collectie), Georges Van Linthout en Lax namen elk één van de vier al verschenen delen voor hun rekening.

De hoofdvogel wordt afgeschoten door Baru, die een roman van de bij ons onbekende Pierre Pelot verstript. Het fantastische ‘Het kortste eind’ staat voor een duistere trip door de onderbuik van de samenleving, met een verpletterende finale. ‘Aan de waterkant’, met tekenwerk van Georges Van Linthout, is dan weer meer gebaseerd op de verfilming van het gelijknamige boek dan op het boek zelf, met ook hier Marlon Brando in de hoofdrol. Lax maakt een heel mooie bewerking van een roman van Donald Westlake, terwijl Matz (scenario) en de in Frankrijk wonende Amerikaan Miles Hyman ‘Bloednacht’ van cultschrijver Jim Thompson onder handen nemen.

De vier strips hebben een vrij hoog film noir-gehalte, maar het gemiddelde niveau is bijzonder hoog. Als deze lijn wordt doorgetrokken, is de collectie ‘Kaliber’ zondermeer een aanwinst. (ZS)


Baru & Pierre Pelot
‘Het kortste eind’, Casterman, 84 blz., € 15,95.
*****