Robot Dreams (Varon)

Je bent hier:  Home » Nieuws » Robot Dreams (Varon)

In de wereld van Sarah Varon is iedereen zes jaar gebleven, bakken dieren koekjes en rijden sneeuwmannen rond in bordkartonnen auto’s.  In haar nieuwste boek, ‘Robot Dreams’, wordt Hond bevriend met een robot die hij zelf gemaakt heeft.  Als die robot na een dagje aan het strand roestig wordt en niet meer beweegt, laat Hond hem zonder veel verpinken achter. 
In wat volgt, probeert Hond zijn vriendje te vervangen en gaat hij door een reeks van wat alleen maar ramprelaties genoemd mag worden, met smeltende sneeuwmannen en miereneters met een eigen opvatting van goede keuken.  Robot blijft ondertussen liggen en droomt hoe zijn leven er uit zou kunnen zien, terwijl hij langzaam uiteenvalt en er vogels in zijn schouders broeden.  Beiden zoeken vruchteloos naar een mogelijkheid om die fatale dag over te doen.
Varon weet als geen ander ogenschijnlijk simpele en bijna kinderlijke tekeningen, vrijwel zonder tekst, te combineren met diepgaande thema’s als vergankelijkheid, vriendschap en spijt. Ze speelt met haar  personages als  waren het poppen, maar toch houdt ze tegelijk de spanningsboog van het verhaal in de gaten.  Alles in haar wereld is er voor een reden, en alle gebeurtenissen leiden uiteindelijk tot een algemene conclusie.
‘Robot Dreams’ bewijst dat strippoëzie wel degelijk bestaat, zonder te vervallen in tekeningen-bij-gedichtjes.  Je kan het lezen met kinderen, maar het zet je ook aan in ’t eigen hart te kijken. En dat kan nooit kwaad. (WL)


Sarah Varon
‘Robot Dreams’, First Second, 208 blz., ca. € 16.95. (Engelstalig)
****