Critique de la bande dessinée pure. Chroniques narquoises: 2005-2007 (Pasamonik)

Je bent hier:  Home » Nieuws » Critique de la bande dessinée pure. Chroniques narquoises: 2005-2007 (Pasamonik)

Essaybundels liggen in het uitgeversvak nogal moeilijk, want de kans dat ze als winkeldochter eindigen is vrij groot. Een verzameling beschouwingen over strips is pas echt een zeldzaamheid, en het wekt dan ook geen verbazing dat ze heel vaak in de marge blijven steken. Deze essaybundel van de beruchte Frans-Belgische, in Oostende geboren stripjournalist Didier Pasamonik, een keuze uit zijn stukken over de stripactualiteit tussen 2005 en 2007, verschijnt bijvoorbeeld bij de onbekende uitgeverij Berg International, waarvoor Pasamonik redactiewerk verricht.

Pasamonik volgt de actualiteit op de voet, zoveel is duidelijk. In deze stukken, oorspronkelijk verschenen in het maandblad Suprême Dimension en op de site actuabd.com, leren we veel over de problemen bij Dupuis na de overname door Média-Participations, de opkomst van de manga en de problemen bij het festival van Angoulême. Jammer genoeg heeft Pasamonik een hele reeks persoonlijke vetes en ruzies te onderhouden, zodat hij zijn tekst tot vervelens toe gelardeerd heeft met gefulmineer tegen onder meer J.C. Menu (van uitgeverij L’Association), strippublicist Thierry Groensteen, stripmaker Lewis Trondheim en de organisatie van het festival van Angoulême. Mensen die hem goedgezind zijn worden dan weer bewierookt en geprezen. Onder het mom van een persoonlijke visie werkt Pasamonik vooral een persoonlijke, niet eens zo heel erg verborgen agenda af. (TH)


Didier Pasamonik
‘Critique de la bande dessinée pure. Chroniques narquoises: 2005-2007’, Berg International, 160 blz., €15,47. (Franstalig)
*