Cartoon America. Comic Art in the Library of Congres (Katz (ed.))

Je bent hier:  Home » Nieuws » Cartoon America. Comic Art in the Library of Congres (Katz (ed.))

De Amerikaanse Library of Congress (LOC) beschikt niet enkel over een grote bibliotheek, maar ook over een ‘Prints and Photographs Division’, die al van in de negentiende eeuw cartoons en karikaturen verzamelt. In de tweede helft van vorige eeuw werd de collectie uitgebreid met enkele belangrijke verzamelingen, zoals die van Art Wood. Bij de schenking van de 32.000 uit die collectie, verdubbelde de LOC in één klap het aantal stukken in haar verzameling.

De verzameling van Wood vormt de ruggegraat van dit prachtige boek, dat ook als catalogus fungeert bij een tentoonstelling. James Arthur Wood Jr. (geboren in 1927), zelf een bescheiden cartoonist, verzamelt originele tekeningen sinds zijn twaalfde. In onverdachte tijden, toen niemand zich bekommerde om originele tekeningen van stripmakers en cartoonisten, vergaarde Wood – die lange tijd van plan was om zelf een museum te openen – alles wat hij te pakken kon krijgen. Toen de plannen voor zo’n museum strandden, leek de LOC de beste bewaarplaats voor deze indrukwekkende verzameling cartoons, karikaturen, illustraties en… strips. Het onderscheid tussen cartoons en strips wordt hier niet gemaakt, zodat er ook enkele strippagina’s werden opgenomen.

Naast een uitgebreid essay van 80 blz. over de geschiedenis van ‘cartooning’ in de VS (strips inbegrepen, dus), bevat het boek ook korte bijdragen van verschillende auteurs over de belangrijkste cartoonisten, striptekenaars en onderwerpen: Chris Ware over ‘Gasoline Alley’, Art Spiegelman over Lionel Feininger, Patrick McDonnell over ‘Krazy Kat’,… Een must voor elke bibliotheek. (JS)

Harry Katz (ed.),
‘Cartoon America. Comic Art in the Library of Congres’, Abrams, 324 blz., ca € 50. (Engelstalig)
*****