The EC Archives: Shock SuspenStories Vol. 1

Je bent hier:  Home » Nieuws » The EC Archives: Shock SuspenStories Vol. 1

Voordat EC Comics het legendarische tijdschrift Mad uit de grond stampte, leerden de makers van dat blad de stiel in een hele reeks verschillende tijdschriften. Daarin werden telkens kortverhalen rond bepaalde thema’s verzameld, meestal in de horror- of sciencefictionhoek. In volume 1 van ‘Shock SuspenStories’ worden de eerste zes nummers van het gelijknamige tijdschrift verzameld. Deze verhalen kennen allemaal een onverwachte wending aan het einde, waarmee ze naaste familie zijn van de ‘Tales of the Unexpected’, de kortverhalen van Roald Dahl. Vaak is de ontknoping bij uitstek morbide. ‘Weird Science’, een ander blad uit dezelfde stal, ging dan weer resoluut voor sciencefiction, waarbij de verhalen steevast een aanvang namen in het laboratorium van een al dan niet gesjeesde wetenschapper. ‘Tales From The Crypt’, naar ons aanvoelen misschien wel de beste serie uit de EC-stal, legde zich toe op onversneden horror in stripvorm.

Generaties Amerikanen zijn opgegroeid met deze verhalen, en het mag geen verwondering wekken dat de voorwoorden bij de eerste drie delen van deze heruitgaves van de hand van respectievelijk Steven Spielberg, George Lucas en John Carpenter zijn. “De strips van EC hadden het allemaal: ruimteschepen, robots, monsters, reizen door de tijd en laserstralen”, schrijft George Lucas, die opgroeide met deze strips. “Het is geen toeval dat je al die ingrediënten ook in ‘Star Wars’ vindt.”

Het was bijzonder pijnlijk dat de uitgever zich er indertijd toe genoodzaakt zag er mee op te houden, omdat er in heel de VS een ‘Comics Code’ werd ingesteld die de inhoud van de Amerikaanse comics volledig aan banden legde. Meteen de doodsteek voor de bladen van EC. Gelukkig sloegen de makers achter deze bladen later genadeloos terug met Mad, dat zondermeer een van de invloedrijkste en belangrijkste tijdschriften van de twintigste eeuw zou worden. (TH)


‘The EC Archives: Shock SuspenStories Vol. 1’
(met een voorwoord van Steven Spielberg), Gemstone, 212 blz., € 49,95 (Engelstalig)
****