Acme Novelty Library 17: Scenes of Early Childhood (Ware)

Je bent hier:  Home » Nieuws » Acme Novelty Library 17: Scenes of Early Childhood (Ware)

De tijden dat de jonge Chris Ware tentoonstellingen had in Leuven, Sint-Niklaas en Mechelen, en met zijn kompaan Daniel Clowes op tournee ging langs Vlaamse en Nederlandse stripwinkels, ligt ondertussen ver achter ons. Wij herinneren ons wel nog als de dag van gisteren hun bezoek aan Turnhout, waar de beide heren samen met de winnaar van de Bronzen Adhemar 2007, Kim Duchateau, in een bruin café naast de plaatselijke stripwinkel signeerden en later vooral onder de indruk bleken van de uniformrokken (en de benen die daar onderuit kwamen) van de meisjes van het Heilig Graf. Maar dit geheel terzijde.

Met de indrukwekkende striproman ‘Jimmy Corrigan’ vestigde Chris Ware ondertussen zijn naam als een van de belangrijkste en invloedrijkste stripmakers van zijn generatie, met wereldwijd tal van onderscheidingen als tastbaar resultaat. Het vervolg, ‘Rusty Brown’, publiceert hij voor in zijn eigen (prachtig uitgegeven) tijdschrift Acme Novelty Library. Ook ‘Rusty Brown’ is een pregnant verhaal over de onderdrukte emoties van een opgroeiend jongetje. Grafisch ziet het er opnieuw overdonderend mooi uit, met wat de mooiste sneeuwlandschappen moeten zijn die we ooit in strips hebben gezien. En ook leuk: Ware voert zichzelf in een ‘cameo’ als leraar op.

Ware blijft op ijzingwekkend hoog niveau actief, en mag zijn plaatsje onder de allergrootsten van het Amerikaanse beeldverhaal stilaan definitief gaan opeisen. In het chronologische lijstje komt hij na Robert Crumb en Art Spiegelman. (TH)


Chris Ware,
Acme Novelty Library 17: Scenes of Early Childhood’, Acme Novelty Inc./Drawn & Quarterly, geen paginering, € 17,50.
*****