The EC Archives: Weird Science Vol. 1

Je bent hier:  Home » Nieuws » The EC Archives: Weird Science Vol. 1

Voordat EC Comics het legendarische tijdschrift Mad uit de grond stampte, leerden de makers van dat blad de stiel in een hele reeks verschillende tijdschriften. Daarin werden telkens kortverhalen rond bepaalde thema’s verzameld, meestal in de horror- of sciencefictionhoek. In volume 1 van ‘Shock SuspenStories’ worden de eerste zes nummers van het gelijknamige tijdschrift verzameld. Deze verhalen kennen allemaal een onverwachte wending aan het einde, waarmee ze naaste familie zijn van de ‘Tales of the Unexpected’, de kortverhalen van Roald Dahl. Vaak is de ontknoping bij uitstek morbide, maar ‘Weird Science’ ging resoluut voor sciencefiction, waarbij de verhalen steevast een aanvang namen in het laboratorium van een al dan niet gesjeesde wetenschapper.

Generaties Amerikanen zijn opgegroeid met deze verhalen, en het mag geen verwondering wekken dat de voorwoorden bij de eerste drie delen van deze heruitgaves van de hand van respectievelijk Steven Spielberg, George Lucas en John Carpenter zijn. “De strips van EC hadden het allemaal: ruimteschepen, robots, monsters, reizen door de tijd en laserstralen”, schrijft George Lucas, die opgroeide met deze strips. “Het is geen toeval dat je al die ingrediënten ook in ‘Star Wars’ vindt.”

Het was bijzonder pijnlijk dat de uitgever zich er indertijd toe genoodzaakt zag er mee op te houden, omdat er in heel de VS een ‘Comics Code’ werd ingesteld die de inhoud van de Amerikaanse comics volledig aan banden legde. Meteen de doodsteek voor de bladen van EC. Gelukkig sloegen de makers achter deze bladen later genadeloos terug met Mad, dat zonder meer een van de invloedrijkste en belangrijkste tijdschriften van de twintigste eeuw zou worden. (TH)


‘The EC Archives: Weird Science Vol. 1’
(met een voorwoord van George Lucas), Gemstone, 212 blz., € 49,95 (Engelstalig)
****