De nieuwe hemel (Hendriks)

Je bent hier:  Home » Nieuws » De nieuwe hemel (Hendriks)

De Japanse bezetting van een deel van China (door de Japanners Mantsjoerije genoemd) in de jaren ’30 blijft ook vandaag nog stof leveren voor romans en strips. Het meest in het oog springende voorbeeld is misschien wel ‘De Opwindvogelkronieken’ van Haruki Murakami, een schrijver die met de week hipper en hipper lijkt te worden.

Ook de Nederlandse tekenaar Mark Hendriks situeert zijn striproman ‘De nieuwe hemel’ in het Mantsjoerije van de jaren ‘30, met opnieuw zijn Japanse heldin (al is dat in deze een groot woord) Tomoyo in de hoofdrol. Dient het boek zich aanvankelijk aan als een roadmovie over de reis van Tomoyo en een bevriende journaliste door het bezette deel van China, uiteindelijk blijkt het in de eerste plaats een mooi liefdesverhaal. Het geheel wordt uitgevoerd in contrastrijk en stemmig zwart-wit, onder meer met aquareltechnieken.

Een paar erg aardige knipoogjes naar het Kuifjesalbum ‘De Blauwe Lotus’, dat zich ook al in het bezette China van de jaren ’30 afspeelde, zijn het zout op de patatten in dit mooie en sfeervolle boek. (TH)


Mark Hendriks,
‘De nieuwe hemel’, Oog & Blik, 288 blz., 19,95 €.
***