Didier Conrad wordt nieuwe tekenaar van Asterix

Je bent hier:  Home » Nieuws » Didier Conrad wordt nieuwe tekenaar van Asterix

De populaire stripreeks Asterix krijgt een nieuwe tekenaar – en niet de minste! De eer gaat naar Didier Conrad, die vooral bekend is als tekenaar van het – vaak controversiële – De onnoembaren, op scenario van Yann. Het is een onverwachte keuze: in september 2011 werd Frédéric Mebarki, die al een tijdje assisteerde met de ininkting van de Asterix-albums, als opvolger van de oorspronkelijke tekenaar Alberto Uderzo aangeduid. Waarom Mebarki de tekenpen dan toch niet ter hand zal nemen, is niet helemaal duidelijk. Zelf liet hij weten dat de druk te hoog is: gezien de populariteit van de reeks zijn de verwachtingen natuurlijk hooggespannen. Uderzo zelf gaf al aan dat hij bijzonder veeleisend zal zijn voor zijn opvolger. Voor Conrad betekent het Asterix-avontuur een kinderdroom die uitkomt. Titel en verhaallijn van het nieuwe album, dat eind 2013 zal verschijnen op scenario van Jean-Yves Ferri, zijn nog niet bekend.

Asterix ontstond in 1959 en van de 34 albums die er sindsdien verschenen, gingen in totaal ongeveer 350 miljoen exemplaren over de toonbank. De oorspronkelijke scenarist was René Goscinny, maar die overleed al in 1977. Na zijn dood zette Uderzo – die intussen 85 is – de reeks alleen verder. Met Didier Conrad wordt nu een talentvolle maar niet onbesproken tekenaar in huis gehaald: in De Onnoembaren flirtten hij en Yann graag met de grenzen van het fatsoen, en uitgever Dupuis had met het duo dan ook zijn handen vol. André Franquin was dan weer een grote fan die het vaak voor hen opnam. Hoe en in welke mate Conrad Asterix naar zijn hand zal mogen of kunnen zetten, zal pas bij de verschijning van het volgende album duidelijk worden.

Vandaag verscheen bij uitgeverij Hors Collection trouwens de luxueuze uitgave L’intégrale Uderzo: 1941-1951. Het is een overzichtsuitgave over de eerste tien jaar van Uderzo’s stripcarrière, samengesteld door Philippe Cauvin en Alain Duchêne, met medewerking van Uderzo zelf. Meer informatie vindt u hier.