Het Chimpansee-syndroom 1: Paradox (Marazano & Ponzio)

Je bent hier:  Home » Nieuws » Het Chimpansee-syndroom 1: Paradox (Marazano & Ponzio)

Eindelijk! Een sciencefictionverhaal zonder vreemde creaturen en ongeloofwaardige plotwendingen, intelligent verteld en knap getekend.

We zitten in 2035, de NASA-geldkraan wordt nog maar eens dichtgedraaid… Tot er een ruimtecapsule opgeduikeld wordt uit 1969 met daarin 2 overlevenden van de Apollo XI-missie: Neil Armstrong en Buzz Aldrin!

Die eerste maanlanding is altijd met een waas van ongeloof omgeven geweest en scenarist Marazano (bij ons ook bekend van het bikkelharde drugsepos ‘Cuervos’) speelt daar handig op in. Hij neemt bovendien ruim de tijd om de karakters van de verschillende personages te schetsen en weet dit zo te integreren in het verhaal dat de actie er geen moment onder lijdt. Zo is dit eerste deel van de trilogie veel meer dan een soort van proloog geworden.

Tekenaar Ponzio gaat op een gepaste manier om met het intelligente scenario en zorgt er door zijn nerveuze beeldvoering voor dat je echt over de pagina’s zweeft.

Het is niet altijd simpel om in de rijke stripoogst van 2007 het kaf van het koren te scheiden, maar dit album is een topper, ook voor de sci-fihaters!


Richard Marazano & Jean-Michel Ponzio
Het Chimpansee-syndroom 1: Paradox, Dargaud, 56p., €13
****