Laika (Abadzis)

Je bent hier:  Home » Nieuws » Laika (Abadzis)

Als kleine jongen was ik een enorme ruimtevaartfan.  Maar meer nog dan door de heldenverhalen van astronauten was ik onder de indruk van het verhaal van Laika, de Russische hond die als eerste levend wezen in een baan rond de aarde geschoten werd, maar niet levend mocht terugkeren.  Nick Abadzis greep de vijftigste verjaardag van de ruimtevaart aan om het verhaal te vertellen van precies dat hondje, van straathond tot ster-voor-één-dag.  Het is een echte biografie geworden, van Laika’s geboorte tot haar dood en wat daar tussen ligt aan liefde en lijden, avonturen en zoete momenten.
Het is Abadzis niet te doen om een evenwichtige neerslag van de feiten.  Het verhaal van de ruimterace is al vaker verteld, als een van de laatste Grote Avonturen. Abadzis zoekt het kleine verhaal, zowel qua omvang (een klein fox-hondje), als qua moraliteit.  Hij belicht vooral het gekuip en geregel achter de heroïek, en toont hoe mensen zonder verpinken alles wat waardevol is opzij schuiven voor eer en glorie.  Maar bovenal wil hij aan de kaak stellen hoe weinig respect de mens heeft voor “lagere” levende wezens zoals dieren, en zo weet hij een historisch verhaal actueler dan ooit te maken.
Nergens is Abadzis’ stijl tranerig of sensationeel, en ook zijn tekeningen zijn eerder eenvoudig gehouden, met gedempte kleuren en zoekende lijnen die aan ‘Maus’ van Spiegelman doen denken. Dit is zonder twijfel een van de belangrijkste stripverhalen van 2007, en bevestigt First Second als de belangrijkste van de nieuwe stripuitgeverijen in de VS. (WL)


Nick Abadzis
‘Laika’, First Second, 208 blz., ca € 19.95. (Engelstalig)
****