Arthur 7: Peredur de onbevangene (Chauvel, Lereculey & Simon)

Je bent hier:  Home » Nieuws » Arthur 7: Peredur de onbevangene (Chauvel, Lereculey & Simon)

In de jaren 1960 startte Willy Vandersteen in zijn Rode Ridder-reeks al een eigen Arthuradaptatie op (vanaf album 19). Hoewel hij zich maar heel losjes baseerde op de oorspronkelijke mythe, kregen we toch een vrij duidelijk beeld van het hele verhaal.

Scenarist Chauvel gebruikte hier de allereerste Gallische teksten over de Arthurlegende als inspiratiebron, in plaats van de middeleeuwse bronnen die meer gemeengoed zijn. Dit leidt wel eens tot naamsverwarring, want zo is de Peredur uit de titel eigenlijk de bekende held Parcival. Het verhaal is vakkundig in beeld gebracht, maar we konden ons niet van de indruk ontdoen dat de hele sage misschien ook wel in zes albums had kunnen verteld worden.

Mede doordat ze ook deze sterke reeks was kwijtgespeeld, moest  uitgeverij Talent in 2007 de boeken toe doen. Silvester gaf de reeks de hardcoverbehandeling die ze verdient en (her-)lanceerde alle 9 delen in het voorjaar van 2008. Wel jammer voor de fans van het eerste uur, die natuurlijk de 6 ‘normale’ delen al in hun boekenkast hadden staan. (MS)


David Chauvel, Jérôme Lereculey & Jean-Luc Simon
‘Arthur 7: Peredur de onbevangene’, Silvester,  56 blz., € 14,95.
***