De Furox 2: Terra Nova (Spruyt)

Je bent hier:  Home » Nieuws » De Furox 2: Terra Nova (Spruyt)

Simon Spruyts reeks ‘De Furox’ doet het verhaal van de vlucht van de laatste draak uit Europa en zijn ontmoeting, vele eeuwen later, met Egon Spielspass, een Joodse deskundige in fabeldieren, die in de jaren ‘30 van de vorige eeuw eveneens zijn geluk in Amerika zoekt. Hij wordt echter achternagezeten door zijn collega Marsmann, een Nazi die met de hulp van een vampier en een legertje zombies de Furox wil inlijven in het leger van het Derde Rijk. Egon wil dat natuurlijk verhinderen.

Het is een thema dat ook al ruimschoots aan bod komt in Mike Mignola’s ‘Hellboy’. Maar waar Mignola volledig de horrortoer opgaat, houdt Spruyt de dingen eerder luchtig. Natuurlijk is het hele decor van een wereld die aan de rand van oorlog staat geen lichtzinnig gegeven, en zijn de confrontaties tussen de vele fantastische wezens die die wereld bevolken, zeer explosief en af en toe zelfs angstaanjagend. Toch zorgt Spruyt voor voldoende comic relief, niet in het minst met de hilarische gesprekken tussen de Furox en zijn vriend Terrence, een straatkat, of met de halsbrekende toeren die de Furox moet uithalen om niet ontdekt te worden.

Bovendien weet Spruyt, precies door naar evenwicht te streven, zijn verhaal een belangrijke thematische diepgang te geven. Al zijn het fabelwezens, zijn personages (de “goeden” tenminste), zijn nooit superwezens, maar juist zeer menselijk. Zo zijn ze het best geplaatst om belangrijke menselijke waarden als verdraagzaamheid en eerbied voor de ander daadwerkelijk uit te dragen, en wordt het boek toch nooit prekerig, of puur escapisme.

Grafisch wordt Spruyt bovendien steeds beter. Zijn tekeningen zijn speels en expressief tegelijk, en zijn kleuren volgen de sfeer van het verhaal. Hij is nergens de slaaf van zijn stijl, en varieert zijn lijnenspel zoals het verhaal het oplegt. Het resultaat zijn platen die gerust naast die van Duchazeau of Sfar kunnen liggen. Met Terra Nova heeft Spruyt zijn personages, hun achtergrond en motivatie grondig vastgelegd, en zo de basis gelegd voor wat wel eens een lang epos zou kunnen worden. De eerste twee delen van ‘De Furox’ vormen weliswaar een afgerond geheel, maar het zou jammer zijn als het daarbij bleef. (WL)


Simon Spruyt
‘De Furox 2: Terra Nova’, Bries, 46 blz., €14,50.
***