Fokke & Sukke: het afzien van 2008 (Reid, Geleijnse & Van Tol)

Je bent hier:  Home » Nieuws » Fokke & Sukke: het afzien van 2008 (Reid, Geleijnse & Van Tol)

Nederland heeft zo zijn tradities. Een oudejaarsconférence van Youp, Freek of een ander cabaretier, het jaaroverzicht in de vorm van de reeks ‘Het aanzien van…’ en sinds 2000 ook ‘Het afzien van…’, waarin Fokke en Sukke terugkijken op het voorbije jaar.

Fokke en Sukke zijn twee eenden uit de koker van het trio Reid, Geleijnse & Van Tol, die in NRC-Handelsblad, NRC-Next en in het televisieprogramma De wereld draait door commentaar leveren op wat er zich in Nederland en daarbuiten afspeelt. Het resultaat is bijwijlen hilarisch. Onder de kop ‘Fokke & Sukke zien altijd de zonzijde’ geven ze ons mee: “Toch leuk dat Zimbabwe een zwarte president krijgt.” Om maar iets te zeggen.

Dat de Nederlandse actualiteit hier niet altijd even prominent de kranten haalt, maakt dat sommige grappen voor de gemiddelde Vlaming soms moeilijk te vatten zullen zijn. Al brengt eenvoudige commentaar onderaan elke cartoon in deze bundeling meestal wel verlichting. En 2008 had in deze het grote voordeel dat de kredietcrisis er in Nederland en Vlaanderen krèk hetzelfde uitzag.

En blijft het u toch allemaal wat te Hollands, dan kan u ook in ‘Fokke en Sukke lachen zich gek’ terecht, waarin minder actualiteitsgebonden grappen verzameld werden. (MG)


Reid, Geleijnse & Van Tol
‘Fokke & Sukke: het afzien van 2008’, Catullus, geen paginering, €8,95.
***