RASL 1: The Drift (Smith)

Je bent hier:  Home » Nieuws » RASL 1: The Drift (Smith)

Tijd voor een grote ommekeer. Dat moet Jeff Smith gedacht hebben na zijn twaalf jaren  titanenwerk aan het aaibare ‘Bone’-epos, dat sinds ook in het Nederlands verschenen is. Na het tussendoortje ‘Shazam: Monster Society of Evil’ en de kinderstrip ‘Little Mouse Gets Ready’ kiest hij nu voor de harde, bevreemdende wereld van RASL, een kunstdief annex interdimensionaal reiziger. De toon is volwassener en minder toegankelijk.

Smith laat ons in ‘The Drift’ vooral raden: raden naar de mogelijke redenen waarom RASL achtervolgd wordt en ook raden naar het waarom van de dood van zijn vriendin. In dit openingsdeel zit bijzonder veel vaart in de plot, ondanks de breedvoerige en filmische vertelstijl. We zaten de hele tijd gekluisterd aan onze stoel.

Smith kiest voor een zeer wetenschappelijke aanpak van science-fiction. Niets gebeurt zomaar, zonder verklaring. Hier en daar verlichten enkele leuke cameo’s van Bob Dylan of Tom Waits (in een scène die in de oorspronkelijke comic weggelaten werd) het donkere verhaal. Het blijft niettemin even slikken voor de liefhebbers van ‘Bone’. Toch slaagt Jeff Smith er in om met dit eerste deel van RASL de hoop op een nieuwe klassieker levend te houden. (MB)


Jeff Smith
‘RASL 1: The Drift’, Cartoon Books, 111 blz., €12,95. (Engelstalig)
***