Berlijn 1: Stenen (Lutes)

Je bent hier:  Home » Nieuws » Berlijn 1: Stenen (Lutes)

Jason Lutes’ ‘Berlijn’ is een complex fresco van een belangrijke periode uit de wereldgeschiedenis. We volgen Kurt Severing, journalist, en Marthe Muller, studente, die de stad Berlijn verkennen in 1928. Via hun talrijke ontmoetingen brengt Lutes overtuigend de bruisende wereld van het interbellum tot leven. De stad likt haar wonden na het debacle van Wereldoorlog I en in de verte verschijnt al de schaduw van nummer twee.

Dit eerste deel van een trilogie bevat acht hoofdstukken. Lutes koos er immers voor om zijn epos in losse comics te publiceren vooraleer deze te bundelen. Nauwgezet en met veel zin voor filmische effecten en structuur bouwt hij zo verder aan zijn verhaal over Berlijn.

Grafisch is de Amerikaan Jason Lutes duidelijk erg beïnvloed door de Europese klare lijn-stijl. De trage opbouw van zijn verhaal wordt mooi aangevuld door de leesbare en klassieke tekeningen. Niet alleen het verhaal vordert traag, maar ook Lutes’ werk aan ‘Berlijn’ verschijnt slechts sporadisch. Het tweede deel verscheen zo’n zeven jaar na dit ‘Stenen’. Door de late vertaling moeten wij wellicht minder lang wachten op het vervolg van deze ambitieuze én overweldigende strip. (MB)


Jason Lutes
‘Berlijn 1: Stenen’, Atlas, 209 blz., €24,90.
****