Paying For It (Brown)

Je bent hier:  Home » Nieuws » Paying For It (Brown)

Nadat zijn vriendin, de filmmaker Sook-Yin Lee, hem vertelt dat ze verliefd geworden is op een andere man, besluit Chester Brown dat romantische liefde hem alleen maar leed bezorgd heeft. Voor seks kan hij evengoed bij prostituees terecht. ‘Paying For It’ is een uitermate eerlijk en openlijk verslag van Browns belevenissen als “john”, of hoerenloper. Hij vertelt hoe hij kennismaakt met de gewoonten van het wereldje, hoe hij zijn bezoeken budgetteert, hoe verschillend de meisjes wel zijn, en vooral ook hoe de mensen in zijn omgeving reageren. Want Chester windt er geen doekjes om – iedereen mag het weten dat hij naar de hoeren gaat.

De reacties, ondermeer van collega-tekenaars Joe Matt en Seth, variëren van onbegrip tot kritiek, maar Brown laat zich niet uit het lood slaan: hij documenteert zich, en beredeneert elk aspect van zijn handelen tot er geen weerwoord meer nodig is. Want net zoals hij de romantische liefde uit zijn leven bant, vlakt Brown elke emotie af tot hij een zen-achtige staat van gelijkmoedigheid bereikt.

Dat heeft ook gevolgen voor zijn boek. Brown is nooit een explosieve tekenaar geweest, in ‘Paying For It’ kiest hij voor een bijna monotoon ritme, waarin elk plaatje precies even groot is, en er maximum acht op een pagina kunnen. De figuren uit zijn verhalen reduceert hij tot iconen, elk met hun typische, gestyleerde trekken. Niemand verheft zijn stem, en discussies worden op een beschaafde manier uitgepraat, waarbij ieder zijn waarheid behoudt.

De waarheid van Chester Brown is duidelijk: hij ijvert voor een decriminalisering van prostitutie in de Canadese samenleving.  Zijn uitgebreide notenapparaat, waar hij ook de mensen aan het woord laat die het niet met hem eens zijn, moet zijn opinie ondersteunen.  En die wil wel eens verrassend zijn, waardoor ‘Paying For It’ meer wordt dan alleen een reeks exhibitionistische anekdotes. (WL)


Chester Brown
‘Paying For It’,
Drawn & Quarterly, 292 blz., ca €25.
***