Stripbiografie Edgar P. Jacobs: boek en tentoonstelling

Je bent hier:  Home » Nieuws » Stripbiografie Edgar P. Jacobs: boek en tentoonstelling

In het Belgisch Stripcentrum loopt sinds gisteren 23 oktober tot en met 9 december 2012 een tentoonstelling met als titel ‘Het Teken Jacobs’. De expo ontleent zijn titel aan de stripbiografie van Edgar P. Jacobs die op 31 oktober bij Delcourt verschijnt. Die biografie werd getekend door Louis Alloing op scenario van Rodolphe en verschijnt in het Frans onder de titel La Marque Jacobs. De Nederlandse uitgave krijgt de titel Het Jacobs-teken en verschijnt op 14 november 2012 bij Daedalus. Qua opzet is het boek te vergelijken met De avonturen van Hergé van het duo Fromental/Stanislas, waarvan eerder dit jaar een geüpdatete versie verscheen bij Blloan.

Edgar P. Jacobs (1904-1987) was naast Hergé en Franquin een van de belangrijkste Franstalige Belgische stripmakers van de twintigste eeuw. Als medewerker van Hergé werkte hij onder andere mee aan de Kuifje-albums De 7 kristallen bollen en De zonnetempel. Onder zijn eigen naam is hij vooral bekend als geestelijke vader van stripduo Blake & Mortimer. Het meest iconische boek uit die reeks is ongetwijfeld Het gele teken; niet zonder reden ontlenen de nieuwe stripbiografie en bijhorende tentoonstelling hun naam aan dit album.

La Marque Jacobs vertelt de biografie van de tekenaar aan de hand van de scharniermomenten in zijn leven, en dat in een stijl die vergelijkbaar is met de stijl van Jacobs’ eigen stripwerk. Dat huzarenstukje werd uitgevoerd door Louis Alloing en Rodolphe. Louis Alloing is een Franse tekenaar van Marokkaanse origine die al eerder met Rodolphe samenwerkte voor de acht albums van Les aventures des Moineaux. Scenarist Rodolphe werkt met diverse tekenaars samen en heeft ruim honderd albums op zijn naam staan, waaronder de reeksen Kenya en Namibia getekend door de populaire sciencefictionauteur Leo.

De Gallery van het Belgisch Stripmuseum staat nog tot 9 december 2012 in het teken van deze stripbiografie, met een unieke tentoonstelling. Meer informatie vindt u hier.