Sweet Tooth 3: Animal Armies (Lemire)

Je bent hier:  Home » Nieuws » Sweet Tooth 3: Animal Armies (Lemire)

Na het succes van zijn drieluik ‘Essex County’ en de one-shot ‘The Nobody’, kreeg de Canadese stripmaker Jeff Lemire de kans om voor DC Comics een maandelijkse strip te maken.  Dat werd ‘Sweet Tooth’, waarin Lemire toont dat hij met zijn zeer persoonlijke tekenstijl en poëtische verteltrant een platgetreden genre als het postapocalyptische avonturenverhaal nieuw leven in kan blazen.

‘Sweet Tooth’ vertelt de avonturen van Gus, een jongetje dat geboren werd nadat een epidemie zowat de hele wereldbevolking heeft uitgeroeid. Net als alle andere kinderen die na de ramp ter wereld kwamen, is Gus half mens, half dier: op zijn hoofd groeit een volwaardig hertengewei. Gus wordt opgejaagd door de onderzoekgroep van Dokter Singh, die denkt dat de nieuwe kinderen het geneesmiddel voor de wereldbesmetting in zich dragen.

In het derde deel van ‘Sweet Tooth’, ‘Animal Armies’, is Gus opgesloten in het onderzoekscentrum van Dokter Singh. Om hem te bevrijden, roept Jepperd, de man die hem verraden heeft en dat nu wil goed maken, de hulp in van een gevaarlijke en gewelddadige sekte dierenaanbidders. Het wordt een bloedige strijd, waarbij beide partijen al even waanzinnig blijken te zijn.

In tegenstelling tot ‘Essex County’, is ‘Sweet Tooth’ een uiterst hard en choquerend verhaal.  Nergens doet Lemire een poging het geweld en de horror te verbloemen, en de gewild naïeve stijl die hij hanteert, samen met het sfeervolle en effectieve kleurgebruik van José Villarubia, versterken alleen het shockeffect. Toch blijft het niet bij effectenjagerij – Lemire zoekt naar echte emoties, naar betekenis en waarheid. ‘Sweet Tooth’ is een blijver. (WL)


Jeff Lemire
‘Sweet Tooth 3: Animal Armies’,
DC Comics, 144 blz., ca €15. (Engelstalig) 
***