In een periode waarin de Verenigde Staten nog één van de jongste naties was, treffen we ene Robert McCorman die op zoek is naar de ideale vorm van samenleven. Hij sticht New Fraternity, waar elk individu welkom is en niemand van de bewoners bezittingen heeft. Wanneer de kleine Emile als wilde jongen in de bossen ontdekt wordt, beginnen de spanningen in New Fraternity op te lopen. Niet iedereen houdt even hard vast aan de idealen van McCorman. En dan is er nog een vreemd wezen met groene ogen dat een innige band met Emile lijkt te hebben.
Na ‘Blacksad’ breidt scenarist Juan Díaz Canales zijn palet verder uit. Ook in ‘Fraternity’ serveert hij een ambitieus scenario met veel sfeer en een broeierige spanning. Gelukkig heeft hij aan José Luis Munuera ook een heel bekwame kompaan. Na het verrassende ‘Het Teken van de Maan’ blijft de productieve Spanjaard zich verder ontwikkelen tot een tekenaar met een bijzonder divers oeuvre. In ‘Fraternity’ hult hij zijn dynamische tekeningen in een melancholische sfeer, mede dankzij het kleurenwerk van Sedyas.
Het enige minpunt van dit openingsdeel is de vaak wat verwarrende stijl van vertellen. Díaz Canales licht bijzonder weinig elementen van zijn verhaal expliciet toe, waardoor het als lezer soms een zoektocht is om de plot exact te kunnen volgen. Toch biedt Fraternity veel sfeer en inspiratie. Het slot van dit tweeluik zal meer duidelijkheid moeten brengen. (MB)
Diaz Canales & Munuera
‘Fraternity’ (2 delen),
Dargaud, 56 blz., €13,95.
***