Het dagboek van mijn vader (Taniguchi)

Je bent hier:  Home » Nieuws » Het dagboek van mijn vader (Taniguchi)

Wanneer het over Jirô Taniguchi gaat, wordt altijd gezegd dat hij de meest Europese van alle Japanse stripmakers is. Dat klopt. Maar hij is ook één van de béste Japanse stripauteurs. In het Franse taalgebied was Taniguchi al jaren een grote naam (deze zomer werd hij bij onze zuiderburen nog benoemd tot Chevalier des Arts et des Lettres), sinds kort verschijnt zijn werk ook in het Nederlands bij uitgeverij Casterman. Dankbaarheid is op zijn plaats.

‘Het dagboek van mijn vader’ is een autobiografisch geïnspireerde striproman over een dertiger die na de dood van zijn vader terugkeert naar het stadje waar hij is opgegroeid. Zestien jaar lang was hij er niet geweest. Tijdens de dodenwake praat hij met zijn zuster en met zijn ooms, en blijkt er een hoop onverwerkt verleden in de weg te zitten. Vooral de scheiding van zijn ouders blijkt het hoofdpersonage erg slecht verwerkt te hebben, en is hij zijn vader altijd kwalijk blijven nemen.

Taniguchi vertelt dat alles op een trage, sobere maar heel efficiënte manier. Het maakt van ‘Het dagboek van mijn vader’ een heel mooi, poëtisch verhaal over de wankele relatie tussen een goedbedoelende vader en zijn weifelende zoon. (TH)


Jirô Taniguchi
‘Het dagboek van mijn vader’,
Casterman, 280 blz., €19,50.
****