Arme indiaan (T. Lambeens)

Je bent hier:  Home » Nieuws » Arme indiaan (T. Lambeens)

16 keer zes donkergrijze balken per pagina. Onderbroken door witte en grijze vlakken, parabolen, en andere geometrische figuren. Dat is kort samengevat het debuut in eigen beheer van de eenentwintigjarige Tom Lambeens. Hij behaalde met deze ‘Arme indiaan’ grootste onderscheiding bij de masteropleiding beeldende kunst, een strip waarmee hij nu een groter publiek probeert te bereiken.

Extreem formalisme en onleesbaar zou je denken, maar al snel krijgen al die blokjes en boogjes betekenis als een zebrapad aan verkeerslichten op een erg drukke weg. Speels steekt Lambeens er zelfs enkele ingenieuze variaties in, zoals een hardrijder die geflitst wordt, of vertragend verkeer door de passage van een politiewagen.

De auteur heeft goed gekeken naar het werk van onder meer Richard McGuire, Jochen Gerner en enkele auteurs uit de stal van l’Association, maar heeft hun innovaties niet slaafs gekopieerd. Integendeel, hij interpreteert ze op een verfrissende manier. Een sterke kandidaat voor de Debuutprijs, denken we, maar voor de stripwinkelier hopen we dat zijn tweede een gemakkelijker te verkopen format meekrijgt dan krantenpapier. (KVR)


Tom Lambeens
‘Arme indiaan’, eigen beheer, 14 blz., €5.
****