Vernieuwd Strip Turnhout maakt zich op voor belangrijk feestjaar

Je bent hier:  Home » Nieuws » Vernieuwd Strip Turnhout maakt zich op voor belangrijk feestjaar

Strip Turnhout, de belangrijkste Vlaamse striporganisatie, is klaar met een nieuw actieplan voor de toekomst. De veertigste verjaardag van Stripgids (in 2014) en een schaalvergroting staan daarbij centraal.

Strip Turnhout is de enige structureel gesubsidieerde striporganisatie van Vlaanderen. Vorig jaar kreeg de vereniging onderdak in het Vlaams Fonds voor de Letteren. De integratie in het letterenbeleid is een oude droom die eindelijk werkelijkheid wordt. Vorig jaar werd een convenant afgesloten met het VFL die zopas werd geactualiseerd.

De organisatie zal voortaan naar buiten treden onder de naam Stripgids, een verwijzing naar het tijdschrift waarmee het in 1974 allemaal begon en dat nu nog steeds onze belangrijkste troef is.

Stripgids (tweede reeks) verschijnt sinds 2006 tweemaandelijks. Het blad wordt gratis verspreid in heel Vlaanderen via de stripspeciaalzaken (4000 exemplaren), in de bibliotheken van de provincie Antwerpen (10.500 exemplaren) en aan abonnees (500). Het is veruit het grootste stripmagazine van de Lage Landen en het grootste culturele en literaire tijdschrift van Vlaanderen.

In het najaar krijgt Stripgids een nieuw kleedje en verschijnt er een boek met de beste reportages uit 40 jaar Stripgids.

Naast het uitgeven van een tijdschrift zet Stripgids meer dan ooit in op het maken van striptentoonstellingen. In december, op het festival in Turnhout, zullen twee grote expo’s te zien zijn. Traditiegetrouw is een ervan gewijd aan de winnaar van de Bronzen Adhemar / Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip. Het thema van de centrale tentoonstelling wordt later bekendgemaakt.

Op het tweejaarlijkse stripfestival, op 14 én 15 december, dat al sinds 1977 wordt georganiseerd, wordt uiteraard ook de Bronzen Adhemar uitgereikt op het Gala van de Vlaamse Strip.

Voor het eerst sinds 2003 zullen we weer gebruik kunnen maken van het hele (verbouwde en vergrootte) Warande-gebouw. De volgende editie, in 2015, verhuist naar de maand mei.

In 2014, en dat telkens in jaren dat er geen stripfestival in Turnhout is, zal Stripgids een grote striptentoonstelling maken, in samenwerking met een nationale of internationale partner. Die zal dan niet in Turnhout maar elders in Vlaanderen te zien zijn.

Angoulême

Stripgids zal ook prominent aanwezig zijn op het stripfestival van Angoulême (31/1 – 3/2). In samenwerking met het Vlaams Fonds voor de Letteren verzorgde de Stripgids-redactie van hoofdredacteur Toon Horsten een gratis tijdschrift: Bangarang. Dit magazine, aan de ene kant in het Frans, aan de andere kant in het Engels, brengt nieuwtjes over Vlaamse strips en stripauteurs en interviews over onlangs verschenen werk, maar geeft ook een beeld van het opkomende striptalent in Vlaanderen.  Zo zullen de lezers van Bangarang, behalve strips van meer gevestigde auteurs als Nix en Luc Cromheecke, ook werk ontdekken van Frederik Van den Stock, Brecht Vandenbroucke, Shamisa Debroey en Charlotte Dumortier.

In het midden van Bangarang zit de affiche van de tentoonstelling La Boîte à Gand waarmee het Vlaams Fonds voor de Letteren in Angoulême de Vlaamse strip in de verf wil zetten.

In Angoulême zal Stripgids-coördinator Koen Van Rompaey ook de vergadering voorzitten van tALENT, een netwerk van zes Europese stripfestivals waarvan naast Turnhout ook Erlangen, Amadora,  Łódź, Napels, Lausanne deel uitmaken. Dit netwerk onderzoekt momenteel een aantal proefprojecten om op termijn gezamelijke initiatieven te kunnen opzetten.

Documentatiecentrum

Op 27 februari zal Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege het Stripgids Documentatiecentrum openen in de bibliotheek van Turnhout. Dit unieke initiatief is een voorbeeld van geïntegreerd letterenbeleid. Vlaanderen, de provincie Antwerpen en de stad Turnhout werken samen om het grootste stripdocumentatiecentrum van Vlaanderen uit te bouwen. Met een collectie van 2000 naslagwerken over strips, complementair met de stripcollectie van ongeveer 25.000 titels van bibliotheek Turnhout en gekoppeld aan de catalogus van het Belgisch Stripcentrum in Brussel, zal dit documentatiecentrum van internationale betekenis zijn. De kern van de collectie naslagwerken wordt gevormd door de collecties van Jan Smet en Patrick Van Gompel, twee pioniers van de Turnhoutse striporganisatie.

De collectie wordt in Vlaanderen en internationaal in academische en educatieve kringen gepromoot. Iedereen die studiewerk verricht over strips moet hier terecht kunnen.