‘Gilbert Declercq. 50 jaar kunstenaarschap’

Je bent hier:  Home » Nieuws » ‘Gilbert Declercq. 50 jaar kunstenaarschap’

Gilbert Declercq (°1946) is een tekenaar die zijn hele carrière enigszins in de schaduw van nogal wat van zijn generatiegenoten heeft gewerkt. Toch verschenen zijn strips onder meer in bladen als Kuifje, Eppo, Ohee, Tina en Top. Zijn bekendste stripreeks is wellicht de pilotenstrip ‘Rud Hart’, die ook in albumvorm verscheen. De voorbije jaren gaf uitgeverij Bonte tal van strips van de man opnieuw uit, albums waarin hij zich laat kennen als een ouderwets degelijke vakman zonder grote vernieuwingsdrift. Omdat het in 2012 precies een halve eeuw geleden is dat Declercq aan zijn kunstenaarsleven begon, brengt Bonte nu een boekje uit over ’s mans werk. Het doet in de eerste plaats dienst als persmap, maar wie een pakketje van vier heruitgaven koopt, krijgt het er gratis bij. Het boekje biedt een handzaam overzicht van Declercqs bezigheden tijdens de voorbije vijftig jaar, en presenteert het volledige kortverhaal ‘De slag der Guldensporen’. Een iets minder hagiografische en meer afstandelijke, journalistiekere aanpak had het boekje wel goed gedaan. (MG)

‘Gilbert Declercq. 50 jaar kunstenaarschap’, Bonte, geen paginering. Gratis bij aankoop van vier strips van Gilbert Declercq, of te downloaden via www.stripdatabank.be/pers.

**