Typex’ Rembrandt wint Vandersteenprijs

Je bent hier:  Home » Nieuws » Typex’ Rembrandt wint Vandersteenprijs

De Nederlandse striptekenaar Typex heeft met zijn stripbiografie over schilder Rembrandt de Willy Vandersteenprijs gewonnen. Die bekroont het beste Nederlandstalige boek van de voorbije twee jaar. Typex sleept 5000 euro in de wacht; daarnaast is aan de prijs ook een tentoonstelling over het boek verbonden, die tijdens de Stripdagen in Haarlem te zien zal zijn.

Het album werd op initiatief van stripauteur Gerrit de Jager gemaakt voor het Rijksmuseum, het museum met de grootste Rembrandt-collectie. Voor het verhaal baseerde Typex zich op de spaarzame feiten die bekend zijn over Nederlands grootste schilder en op een kortverhaal van voormalig stripintendant Gert Jan Pos.

Drie jaar lang leefde Typex zich helemaal in in de figuur van Rembrandt van Rijn. Hij koos er voor om het levensverhaal van Rembrandt te vertellen aan de hand van sleutelfiguren uit het leven van de schilder. Daarnaast liet hij zich inspireren door de tekeningen en schilderijen van Rembrandt en diens tijdgenoten.

Uit het juryrapport: “Rembrandt is een briljante combinatie van een gelaagd verhaal en virtuoze tekeningen. Auteur Typex voegt niet zomaar een boek toe aan de overvloed van boeken over Rembrandt van Rijn. Zijn portret is een heel persoonlijke en levendige visie op leven en werk van de beroemde schilder. Stilistisch valt op hoe de auteur zich door Rembrandt zelf heeft laten inspireren om een schetsmatige grafiek te ontwikkelen die perfect past bij zijn onderwerp. Typex heeft zichzelf indrukwekkend overtroffen, Rembrandt is zijn magnum opus. Door deze strip kijk je nooit meer op dezelfde manier naar een schilderij van Rembrandt.”


Typex signeert ‘Rembrandt’ in de festivalsaloon op zaterdag 14 december van 10 tot 12 uur.