Chlorophyle: Intégrale 2 (Raymond Macherot)

Je bent hier:  Home » Nieuws » Chlorophyle: Intégrale 2 (Raymond Macherot)

In zijn eentje was de Waalse tekenaar Raymond Macherot (1924-2008) verantwoordelijk voor wellicht de beste dierenstrips in de weekbladen Kuifje en Robbedoes. Voor Kuifje tekende hij eerst ‘Chlorophyl’ (in het Frans ‘Chlorophylle’), een reeks over een eikelmuisje die het opneemt tegen de zwarte rat Antraciet. Eerst in zijn eigen bos, later ook op een eiland waar alleen dieren wonen. De dieren dragen plots kleren, en rijden met autootjes op het eiland rond.

Nadat hij na een hoog oplopende ruzie met uitgever Raymond Leblanc vertrokken was bij Kuifje, startte hij voor concurrent Robbedoes een andere strip over een muisje, ‘Snoesje’ (in het Frans ‘Sybilline’). Die strip zou Macherot tot aan zijn pensioen blijven maken. Van beide reeksen liggen momenteel mooie (Franstalige) integrales in de winkel. Van ‘Sybilline’ verscheen zopas het afsluitende vijfde deel, dat vooral nog niet eerder in album verschenen, soms nogal sombere kortverhalen bevat.

Van ‘Chlorophylle’ verscheen al twee van de drie voorziene delen. Alleen de verhalen van Macherot zelf worden opgenomen. Na zijn vertrek bij Kuifje, liet Raymond Leblanc de strip door verschillende andere tekenaars tekenen, maar geen hen kwam tot aan de enkels van Macherot. Het ideale moment om twee klassiekers van de Frans-Belgische strip in huis te halen, waarbij ‘Chlorophyl’ ons nog net een tikkeltje gelukkiger maakt dan ‘Snoesje’. (TH)

Snoezig

Raymond Macherot

Sybilline 1985-1990

Casterman, 216 blz., €25. (Franstalig)

****

Raymond Macherot

Chlorophyle: Intégrale 2

208 blz., €25,50. (Franstalig)

*****